Home Zahrada Příslušenství Jak postavit udírnu?

Jak postavit udírnu?

0

Uzená krkovička, nebo uzená domácí klobáska – to je jídlo pro pravé labužníky. A co si ho takhle připravit doma na zahradě či chalupě? Zní to lákavě? Tak si udírnu postavte. Přinášíme pár rad, jak postavit udírnu svépomocí.

 

Z čeho se skládá udírna?

Udírna je soustava několika částí. Jedná se o topeniště, kouřovod a samotnou udírnu s komínem. Topeniště je samostatná část, která se skládá z roštu pro hoření dřeva a z popelníku. Kouř vznikající hořením dřeva je veden kouřovodem do udírny, která se skládá z několika funkčních částí. Jedná se především o rozptylovač kouře, plamenolam, dvířka do udírny, rošt, teploměr, závěs na uzeniny a komín. Bez těchto částí nelze postavit plnohodnotnou a po všech stránkách funkční udírnu.

Z čeho udírnu postavit?

Domácí udírnu lze postavit buď zděnou, nebo dřevěnou. Dřevěná část udírny je pouze ta část, kde se udí maso. Základ udírny a další části udírny (topeniště) jsou zpravidla vyzděné.

Jako zdicí materiál můžete využít prakticky cokoli dle vašeho vkusu. Pokud udírna nebude omítaná na bílo, může být například z klasické cihly pálené, z kamene, z betonových tvarovek ztraceného bednění či z jiného zdicího materiálu. Pokud bude udicí komora dřevěná, je vhodné volit smrkové či modřínové dřevo. Udírna je postavena zpravidla z masivního dřevěného rámu z dřevěných hranolů, které jsou kolem dokola obloženy dřevěnými prkny. Neobložená zůstává pouze spodní část udírny, která bude osazena na vyzděný základ.

Topeniště je vhodné vyzdít ze šamotových cihel na maltu vápenocementovou, příp. postačí klasické cihly.

Kouřovod propojující topeniště s udírnou je možné udělat z komínového ocelového potrubí, příp. lze použít betonové a keramické kanalizační potrubí. Kutilové, kteří si udírnu staví svépomocí, si vždy najdou nějaké vhodné a přitom levné řešení.

 

Topeniště udírny

Jak již bylo zmíněno, topeniště je vhodné vyzdít nejlépe ze šamotových cihel. Důležité ale je, aby topeniště disponovalo roštem, přes který bude odpadávat popel do popelníku. Topeniště i popelník musí mít své vlastní dvířka. Topeniště by mělo mít takový rozměr, aby v něm bylo možné topit dřevěnými polínky standardní délky cca 30 – 33 cm. Topeniště i popelník jsou vždy opatřeny plechovými dvířky, které mají možnost regulace přívodu spalovacího vzduchu.

Otevřením spodních dvířek je možné určit intenzitu hoření ohně, tedy i teplotu a množství kouře (doutnání dřeva). Horními dvířky není možné regulovat intenzitu hoření, nicméně je s nimi možné upravovat tah kouře.

Důležité je, aby topeniště udírny bylo postaveno níže, než je dno udírny. Výškový rozdíl mezi topeništěm a komínem udírny by měl být alespoň 2,0 m. Výškový rozdíl je nutné dodržet zejména kvůli stoupání kouře a správnému tahu komína udírny.

 

Kouřovod udírny

Ať je kouřovod udírny z oceli, kameniny, nebo betonu, je nutné, aby byl zabudován s dostatečnou vzdáleností od hořlavých předmětů. Kouřovod je osazen v horní úrovni topeniště a na druhé straně v dolní části udírny, přičemž musí být kouřovod osazen ve spádu, aby bylo umožněno přirozené stoupání kouře. Minimální spád kouřovodu udírny je 5 % (5 cm/1 m), optimální cca 10 % (10 cm/1 m). Optimální délka kouřovodu je 1,5 m.

 

jak a z čeho postavit udírnu
Jak postavit udírnu – základy, materiál, příslušenství (zdroj: pixabay.com)

Udírna – co vše musí mít?

Přívod kouře kouřovodem do udírny je v její spodní části. V této části je vhodné instalovat plamenolam, který může být zhotoven pouhým protáhnutím kouřovodu přes celou šířku udírny. Opatření tak zamezí tomu, aby do udírny vnikaly plameny z topeniště a nespálily tak maso v udírně. Nad plamenolamem bývá zpravidla umístěn rozptylovač kouře. Jedná se o obyčejný perforovaný plech, kterým se docílí toho, že se kouř nedrží pouze u jedné stěny udírny, ale je rovnoměrně rozptýlen po celé udírně. Nad tento rozptylovač kouře je vhodné namontovat záchytný rošt, který zachytí spadlé maso a uzeniny.

Nad těmito funkčními částmi udírny je již prostor pro uzení potravin. Optimální půdorysný vnitřní rozměr udírny je alespoň 90 x 90 cm, lépe 100 x 100 cm, vnější rozměr je závislý na tloušťce obvodové stěny. Nad udící komorou je už jen komín s komínovou klapkou, kterou je možné určovat tah komínu.

 

Jak velké dveře udirny?

Velmi důležitým prvkem udírny jsou dvířka. Ty by měly být především dostatečné velké pro snadné manipulování s uzeninami, ale hlavně by měly být plechové. Dřevěné dvířka udírny se mohou časem kroutit a budou tak vznikat netěsnosti, kterými bude unikat kouř. V udící komoře jsou instalovány závěsy na uzeniny zpravidla ve 2, nebo 3 úrovních.

Teploměr v udírně

Pro udržování optimální teploty pro uzení je dobré, přibližně v polovině výšky udírny, osadit teploměr. Teplotu poté regulujeme komínovou klapkou a regulačními otvory v dvířkách topeniště.

TIP: Pokud si nepřejete, aby odkapávající tuk z uzeniny vzplál, ve spodní části udírny udělejte vrstvu z písku, do které se tuk bude vsakovat.

 Nyní víte, jak postavit udírnu a čeho se při stavbě držet. Stavíte také udírnu? Pochlubte se se svojí udírnou v komentářích pod článkem.

Zanechte komentář. Vašeho názoru si ceníme.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *