Jídelní židle – dřevěné, nebo kovové? • stavimbydlim.cz
Home Bydlení Jídelní židle – dřevěné, nebo kovové?

Jídelní židle – dřevěné, nebo kovové?

0

Jídelní židle jsou využívány nejen během snídaně, oběda a večeře, ale mnohem častěji během dne při návštěvách, při studiu, nebo při práci. Jelikož na nich trávíme poměrně dost času, musí nejen skvěle vypadat, ale musí být také pohodlné, splňovat základní ergonomické požadavky a musí mít vhodné uživatelské vlastnosti.

Kovové jídelní židle v sestavě
Kovové jídelní židle v sestavě

Dřevěné vs. kovové jídelní židle

Jídelní židle do kuchyně se nejčastěji prodávají v sestavě přímo s jídelním stolem, ovšem jsou případy, kdy je poptávka pouze po židlích. Vzhled jídelních židlí by však měl korespondovat s provedením jídelního stolu.

Dřevěné jídelní židle jsou spíše rustikálnějšího vzhledu, ovšem jsou k dostání i v moderním provedení. Vyrábí se z m

ěkkého i tvrdého dřeva, přičemž židle z měkkého dřeva jsou lehké, snadno manipulovatelné a náchylné na poškrábání a otlučení. Židle z tvrdého dřeva jsou naopak těžké a odolné vůči mechanickému poškození. Pokud nejsou dřevěné židle kvalitně provedeny, hrozí jejich vyvyklání a následně vrzání.

Kovové židle do kuchyně jsou moderní, mají jednoduchý styl a snadno se udržují. Díky jejich nízké hmotnosti jsou vhodné zejména do stísněných a malých jídelen. Se židlí se tak bude lépe manipulovat. Stejně jako židle dřevěné jsou vyráběny s polstrováním, k sehnání jsou ale i s plastovým sedákem a opěrkou, které zaručují snadnou údržbu a čistění židle.

Kostra kovové židle je vyrobena z ocelových tenkostěnných profilů s povrchovou úpravou provedenou chromováním, kartáčováním apod. Spoje jednotlivých profilů jsou nejčastěji provedeny svarem a nehrozí tak vyvyklání židlí po krátkém čase užívání. Chromováním profilů se docílí korozivzdornosti materiálu a zvýšení odolnosti vůči mechanickému poškození.

Optimální parametry jídelní židle

Aby se na židli sedělo pohodlně a nebolely vás záda, je třeba vybrat správné rozměry židle. Optimální výška sedáku židle jídelní má být 44 – 46 cm a šířka sedáku zhruba 45 cm. Hloubku sedáku volíme tak, aby při posedu bylo mezi kolení jamkou a okrajem sedáku 8 – 10 cm. Výška židle by měla být volena s ohledem na výšku stolu tak, aby se člověk při sezení nehrbil. V případě, že má židle opěrky pod ruky, jejich výška by měla být taková, aby bylo možné židli zastrčit pod stůl.