Jak postupovat při výběru venkovního grilu? • stavimbydlim.cz
Home Zahrada Příslušenství Jak postupovat při výběru venkovního grilu?

Jak postupovat při výběru venkovního grilu?

0

Pomalu se blíží teplé letní večery a k nim neodmyslitelně patří grilování. Máte už připravený gril? Nebo si chcete pořídit nový, ale nevíte, jaký by byl pro Vás ten nejlepší?

Základním typem grilu je gril na dřevěné uhlí, jde i o nejčastěji používaný typ grilu. Tyto grily se dají sehnat prakticky ve všech velikostech. Nejmenším a nejlevnějším typem grilu je cestovní gril, který je sice velmi malý, ale ke grilování pokrmů pro pár hostů stačí, navíc ho pořídíme již od 500 korun. Dražší typy grilů mají odvětrávání, pomocí kterého lze regulovat teplotu, stojací nožičky či kolečka, pro lepší manipulaci. Typy grilů s udírnou mohou stát až 10 000 korun, průměrně ale gril koupíme za 2 – 4 000 korun.

Dalším typem je gril elektrický. Jeho výhodou je to, že člověk nemusí shánět dřevěné uhlí a brikety a čekat než se gril rozpálí. Elektrický gril stačí zapojit do zásuvky a můžete grilovat. U elektrických grilů je důležitý zejména jeho výkon, tedy celkový příkon by měl být alespoň 2000 W. jeho cena se pohybuje okolo 2 000 korun.

Plynový gril

Plynový gril funguje při napojení na plynovou bombu s propan butanem, který ohřívá buď litinový rošt, nebo keramické brikety, k tomuto druhu grilování určené, nás

ledně dochází k ohřevu grilovací desky. Výhodou oproti grilu na uhlí je to, že nemusíme neustále hlídat, jestli někde nechytl odkapávající tuk nebo naopak uhlí již nevyhaslo. Na plynovém grilu se také dá grilovat dvojím způsobem, a to buď tak, že gril nahřejeme a poté vypneme a jídlo se pomalu připraví, což je úspornější verze, nebo nahřátý gril stáhneme a grilujeme na mírném ohřevu což je zase rychlejší. Plynový gril pořídíme od 3 000 do 20 000 korun.

Méně obvyklými typy grilů jsou gril lávový a RBS gril.

Lávový gril

Lávový gril funguje na principu akumulace tepla. Plynovým hořákem se lávové kameny nahřejí. Až jsou dost nahřáté, hořák se vypne a můžeme grilovat. Výhoda je v ušetření plynu, protože nahřívání trvá kolem 15cti minut, nehoří tak po celou dobu. Další výhodou je, že se jídlo griluje na desce vyhřívané rozžhavenou lávou, která má skvělou schopnost držet teplo tak dlouho, aby se pokrm stihl ugrilovat. Nejde tedy o grilování na ohni, tudíž se jedná o nejzdravější variantu grilování, jakou můžeme zvolit. Někomu ovšem tento způsob vyhovovat nemusí, jelikož jídlo bude postrádat typickou vůni ohně a kouře. Další nevýhodou je postupné snižování schopnosti akumulace tepla kameny, doba grilování se potom proto protahuje. Lávový gril pořídíme mezi 3 až 4 tisíci korun.

RBS gril

RBS grily (pojmenované dle technologie Radiant Burner System) jsou nejspíš nejlepším řešením. Jedná se v podstatě o kombinaci plynového a lávového grilu. Tento gril se od ostatních liší tím, že má hořáky umístěné po bocích. Díky umístění hořáků se dosáhne daleko rovnoměrnějšího nahřátí desky. Většina grilů s touto technologií je ještě doplněna o lávové kameny nebo o keramické brikety, které mají stejnou funkci jako u grilů lávových. Umisťují se na spodní plochu grilu, mezi hořáky. Hořáky jsou napojeny na plynovou bombu, jeho spotřeba ale není vysoká. Nejnovější typy RBS grilů, zvané C-line, mají v sobě zabudovanou desku, která slouží k zachycování odkapávajícího tuku nebo šťávy, aby se zbytečně nevzněcovala, u klasických RSB grilů jsou tekutiny zachycovány do briket nebo kamenů, kde následně shoří. Záleží na velikosti i řadě grilu, můžeme ho pořídit v rozmezí od 8 až do 20 tisíc korun.

Pokud jsme si gril vybrali a zakoupili, je velmi důležitá následná údržba grilu, která by mu měla být věnována, protože jinak se může gril nenávratně poškodit a připravované pokrmy nemusejí být již tak chutné. Prvním krokem po každém grilování je odstranění připečených zbytků jídla. K odmaštění grilu jsou určeny speciální přípravky k tomuto účelu, nebo postačí třeba odmašťovače na troubu. Pokud vlastníme gril s hořáky, je nutné i ty vyčistit. Dále gril omyjeme vodou s mycím prostředkem na nádobí. Až bude gril čistý, stačí jeho části vrátit na svoje místa, uschovat na místo, kde na něj nebude pršet a gril je připraven k dalšímu použití.