Jak vybrat digestoř přesně pro Vaši kuchyň • stavimbydlim.cz
Home Bydlení Jak vybrat digestoř přesně pro Vaši kuchyň

Jak vybrat digestoř přesně pro Vaši kuchyň

0

Chceme-li zkvalitnit prostředí naší kuchyně, je nezbytné mít odsavač par neboli digestoř. Ta slouží k odsávání par, které vznikají při vaření. Digestoř také účinně odsává pachy, které vzniknou při připálení jídla. Ať už tedy pořizujete digestoř novou nebo měníte tu starou, je potřeba zvážit několik faktorů (ceny, výkon, hlučnost, velikost..)

Existují dva základní typy odsavačů par, a to vestavěné a podvěsné, dále je můžeme dělit na filtrační (cirkulační) a odtahové.

Cirkulační digestoř

Nejběžněji používaný typ je digestoř podvěsná cirkulační. Její výhodou je to, že nepotřebuje být napojena na odtahový komín. Stačí vybrat správnou šířku, nejčastěji se  vyrábí o šířce 60 a 90 cm, najdeme ale i 50ti centimetrovou. Její výhodou je snadná instalace, a pokud člověk nesáhne po nejlevnějším typu, dostane se mu i kvalitního odtahu. Princip je takový, že digestoř nasává páry a pachy, které se filtrují přes tukový filtr a následně uhlíkový filtr (ten je nejběžnější). Tukový filtr je tenký, z materiálu podobného textilu nebo papíru, nebo je z plastu či kovu, stačí jej vyndat a umýt v myčce. Filtry je potřeba jednou za čas vyměnit, záleží na Vaší intenzitě vaření, ideálně jednou za půl roku. Nejlevnější typy se dají pořídit od 900 korun. Ve většině případů můžete vybírat z nerezového dekoru nebo bílého plastu.

Důležitým kritériem je výkon. Budete potřebovat tím výkonnější digestoř, čím častěji vaříte a čím větší sporák nebo sklokeramickou desku máme. Pokud vaříte občas a máte jenom dvojplotýnku, nebude potřeba ta nejvýkonnější digestoř. Výkon záleží na velikosti místnosti, ve které se vaří, digestoř by ovšem měla zvládnout vzduch v místnosti vyměnit asi 10x až 16x za hodinu. U menších kuchyní by měl stačit odtah zhruba 100-200 m³ za hodinu, u velkých kuchyní ideálně 400 m³ za hodinu, u kuchyní spojených s obývacím pokojem až 700 m³ za hodinu.

Nesmíme opomenout ani hlučnost. Maximální hlučnost by neměla přesáhnout 58 decibelů. Cirkulační digestoře bývají vždy o trochu hlučnější než odtahové.

Odtahová digestoř

Dalším typem je digestoř odtahová. Rozdíl spočívá v tom, že tato digestoř musí být napojena na odtahový komín, který je speciálně určen k tomuto účelu. Filtrované výpary jsou odváděny z domu, nevrací se již zpátky do místnosti. Tento typ je méně rozšířený, protože ne každá domácnost má možnost mít odtahový komín. Jedná se o digestoř komínovou. Potrubí, na které je digestoř napojena, by mělo odpovídat výkonu digestoře, aby byl odtah účinný, a čím méně záhybů potrubí má, tím lepší odtah je. Tyto digestoře jsou daleko výkonnější a tišší (hlučnost se pohybuje mezi 30 až 40 decibely).

Další možností je digestoř ostrůvková, která je nad vařičem zavěšena, jde o typ komínové.

Další nezbytnou funkcí je osvětlení, jelikož bez světla by na vaření nešlo vidět. Je možné pořídit digestoř vybavenou LED diodou.

Obecně by neměl výkon být podceňován, odsávání par je velmi důležité, zvlášť pokud je kuchyň spojená s obývacím pokojem, nebo když v místnosti není možnost větrání. Digestoř by ovšem neměla chybět v žádné kuchyni, a to i pokud vaříte málo. Vodní pára, která z vaření uniká, sebou nese i malé částice mastnot, které pokud nebudou odsáty digestoří, budou putovat dál do obývacího pokoje.

Digestoř by měla mít alespoň tři nastavitelné rychlosti odsávání, aby se dal výkon při vaření regulovat. Dále by odtahová digestoř měla mít zpětnou záklopku, aby se zabránilo úniku tepla nebo vnikání větru do kuchyně.

Na trhu jsou samozřejmě i digestoře takové, které v běžných obchodech nenajdeme. Jedná se o designové kousky, které jsou vybaveny inteligentními čidly, které si samy regulují výkon, jsou daleko tišší (díky vícefázovým motorům), mají nižší spotřebu energie, a mohou mít i dotykové ovládání. Jejich cena se ovšem pohybuje v desetitisících korunách.