Kritéria pro výběr dřezu – nepostradatelný element v kuchyni | stavimbydlim.cz
Home Reklamní článek Kritéria pro výběr dřezu – nepostradatelný element v kuchyni

Kritéria pro výběr dřezu – nepostradatelný element v kuchyni

0

Řešíte otázku pořízení nového dřezu, neboť vám ten starý už dosluhuje či zkrátka potřebujete nový, který bude lepší po designové a především praktické stránce? Na co se zaměřit při výběru?

Jaké parametry je třeba zohlednit a neopomenout? Podstata tkví v promyšlenosti a ve správném výběru. Jak na to?

Důležitý atribut pro fungování kuchyně

Kuchyně je centrem neboli srdcem domácnosti, kde se nejen připravují a vaří pokrmy, ale také je místem, kde se schází celá rodina. Mezi základní a nepostradatelné vybavení kuchyně náleží kuchyňský dřez. I když se myje nádobí v myčce, je třeba věnovat náležitou pozornost výběru dřezu, neboť i tak by měl něco vydržet a sloužit několik dalších let.

Faktory ovlivňující výběr kuchyňského dřezu

Dřez do kuchyně je jedním ze základních atributů, bez kterého se nelze obejít. Široká nabídka na trhu je důkazem toho, že i zde se stále prosazují nové trendy, které přináší více komfortu po praktické i funkční stránce. Tomu všemu sekunduje i atraktivní provedení. Pěkný design dřezu a barva mají do značné míry vliv i na celkový dojem kuchyně a navození příjemné atmosféry.

Zpravidla se výběr dřezu odvíjí od faktu, zda je, či není k dispozici myčka, tj. zda bude dřez sloužit i na mytí veškerého nádobí. Je však třeba při volbě vhodného kuchyňského dřezu myslet na to, že i tak bude denně využíván. Je dobré mít na paměti také to, že některé kusy nádobí nejsou vhodné pro mytí v myčce, tudíž se musí umývat ve dřezu. Rovněž i při samotném vaření se často oplachuje nádobí a kuchyňské pomůcky pro okamžitou potřebu.

Na velikosti vskutku záleží

V hlavní roli je samozřejmě prostor, který máme v kuchyni k dispozici. Pokud se jedná o kuchyň, která je vybavena myčkou, postačí menší dřez, přesto i tak je vhodnější variantou dvojdřez. Pokud jde o kuchyň bez myčky, tak rozhodně je třeba zvolit větší dřez, neboť bude využíván pro každodenní používání a mytí veškerého nádobí. V takovém případě je vhodný dřez s velkým odkapávacím prostorem.

Zásadní je, aby dřez byl dostatečně prostorný. Minimální hloubka by měla být 19 centimetrů. U menšího dřezu hrozí riziko, že bude voda cákat ven.

Antracitový oboustranný dřez Legra X6
Antracitový oboustranný dřez Legra X6

Volba materiálu aneb jaké možnosti se nabízí?

Podstatným kritériem při výběru je materiál. Je třeba vybrat vhodný materiál, aby dřez byl praktický, funkční a také dobře splynul s kuchyňskou linkou po vzhledové stránce. Správný výběr materiálu má zásadní vliv i na jeho budoucí využívání a lze si tím zároveň ušetřit práci při jeho údržbě. Z jakého materiálu lze vybírat?

Nerez – dřezy z ušlechtilé nerezové oceli vynikají odolností, především proti korozi, nárazům, trvanlivostí, dlouhou životností. Jsou cenově dostupné. Dřezy z tohoto materiálu odolávají skvrnám i kyselinám. Jsou zcela teplovzdorné. Výhodou je, že jsou na pohled neutrální, a tudíž velice dobře kombinovatelné s různými styly a ostatním příslušenstvím i vybavením kuchyně. Jen se musí častěji leštit, aby nebyly vidět zaschlé kapky vody.

Granit – jedná se o materiál, jenž se skládá z drcené žuly spojené pryskyřicí s barvivy. Předností je cenová dostupnost, chemická i mechanická odolnost, velmi snadná údržba. Není třeba nikterak leštit, a přesto stále vypadá dřez jako nový. Výhodou a ocenitelným faktem je i trvalejší pěkný design a možnost barevného sladění s interiérem kuchyně. Dostupná je široká škála různého zabarvení. Jedná se o houževnatý, tvrdý a neporézní materiál. Bonusem je i to, že je stálobarevný.

Keramika – jde o velice odolný a vysoce kvalitní matriál. Keramické dřezy jsou bez spár, tudíž jsou i velmi hygienické. Keramika nabízí rovněž mnoho barevných variant a je stálobarevným materiálem. Keramické dřezy jsou elegantní. Jsou ideální v kombinaci s přírodními materiály, jako je dřevo či kámen, stejně tak dobře ladí s moderně zařízeným interiérem. Silnou stránkou je pevnost a odolnost vůči chemikáliím. Jsou snadné na údržbu.

Tvar a orientace dřezu

Dřez může mít jen zcela jednoduché tělo, ale také složitější tvarování s přídavnými vaničkami či odkapávači. To vše rovněž může být situováno na levou či pravou stranu, případně do rohu. Orientace dřezu se určuje právě dle toho, zda vanička je na levé či pravé straně. Ve většině případů jsou však dřezy oboustranné. Pokud u dřezu není uvedeno levý či pravý, znamená to, že se orientace nemusí uvádět.

K dispozici jsou kromě klasiky v podobě kulatého či obdélníkové dřezu také kombinace půlkruhu a menšího čtverce či kombinace dvou oválných dřezů, různé elipsovité tvary. Rovněž lze zvolit jednodřez, který lze doplnit odkapávačem, dvoudřez samostatný či dvoudřez s odkapávací plochou, dřez s vaničkou. Rohové dřezy jsou efektivní a dobře využívají daný prostor a díky umístění dokážou ušetřit cenné centimetry pracovní plochy.