Vybíráme novou kuchyňskou pracovní desku • stavimbydlim.cz
Home Bydlení Vybíráme novou kuchyňskou pracovní desku

Vybíráme novou kuchyňskou pracovní desku

0

Výběr kuchyňské pracovní desky je velmi důležitým okamžikem. V kuchyni člověk tráví velmi mnoho času. A pokud chce, aby se mu dobře vařilo, vyplatí se výběr pečlivě zvážit. Jedná se o intenzivně využívaný prostor, v podstatě nejvíce, z celé kuchyně i domácnosti. A pokud rádi vaříte, je její výběr naprosto klíčový. Při výběru hrají roli zejména tyto faktory: cena, materiál, životnost a údržba a vzhled.

Existují tři základní (nejpoužívanější) typy pracovních desek. Jsou to desky z masivu, desky kamenné a desky z laminované dřevotřísky.

Cenově nejpřívětivější jsou pracovní desky z dřevotřísky. Jedná se o desku, která má jádro z dřevotřísky. Další vrstvou je laminát, který tvoří dekor desky. Laminát je pokryt vrstvou – zvanou overaly, která tvoří samotný povrch, který je buď lesklý, nebo matný. Nejčastěji jsou široké od 28 do 38 mm. Je nejčastěji využívána, protože je dostupná v obrovské škále dekorů, snadno se instaluje, je relativně odolná a snadno se čistí. Nevýhodou je malá odolnost proti vodě. Pokud se voda do desky dostane, může dojít k jejímu nabobtnání. Je také méně odolná vůči vysokým teplotám a je náchylná na poškození od krájení. Nedá se opravit. Při poškození je nutné ji celou vyměnit. Běžný metr pořídíme od 500 korun. Tyto desky jsou svou cenovou kategorií dostupné všem, což je jejich výhodou. I několik výměn kompletně celé desky vyjde ve výsledku stále levněji než jedna deska kamenná. Pokud se ovšem o dřevotřískovou desku bude patřičně starat a nebudeme přímo na ni krájet nebo klepat maso, nemusíme se velkého poškození bát.

Dřevěné kuchyňské pracovní desky z masivu jsou o poznání dražší, cena za běžný metr se může vyšplhat až na několik tisíc korun. Jejich vzhled je ale výjimečný. Dřevo dodá kuchyni novou tvář. Desky ze dřeva se dodávají ošetřené olejem lisovaným za studena, který desku chrání přes vlhkostí. Povrchovou úpravu je možno vylepši, tvrdidly, které ještě zlepší její vlastnosti i životnost. Běžná údržba se také provádí pomocí nanesení oleje, zvláště v namáhaných místech, třeba u varné desky apod. Výhodou je její opravitelnost – stačí povrch zbrousit a znovu naimpregnovat, poškození zde tedy proto není trvalé.

Kamenné pracovní desky jsou rozhodně nejodolnější, mají téměř neomezenou životnost. Je těžko poškoditelná (např. od krájení), vydrží až 1000 stupňů celsia. Jedná se o velice krásný kus nábytku do Vašeho domova. Nejčastěji používaná je žula, travertin nebo mramor. Cena se taktéž odvíjí od povrchové úpravy desky, která může být lesklá nebo matná. Všechny prodávané desky jsou ošetřeny speciální impregnací, což ještě prodlužuje i tak dlouhou životnost. Její cena je ovšem velmi vysoká. Pohybuje se od 10 do 100 tisíc, což je daň za její estetickou hodnotu.

Alternativou jsou pracovní desky z technického kamene. Jde o drcený a následně lisovaný kámen, který je barvený a slepený speciální pryskyřicí. Díky nulové propustnosti pro vodu může svými vlastnostmi dokonce převyšovat kámen přírodní.

Další možností je pracovní deska z nerezu. Jsou vhodné do moderních interiérů. Jsou velice odolné, ale snadněji se poškrábou, ale jde jenom o kosmetickou vadu, nerez je jinak velmi odolná a k těmto účelům více než vhodná. Jedná se ne o zcela běžnou variantu kuchyňské desky. Běžný metr nerezové desky může stát až 20 000 korun.

Desku do moderních interiérů si také můžete nechat vyrobit betonovou pracovní desku. Není to moc běžné, navíc se beton musí složitě brousit a upravovat, aby jeho povrch nebyl porézní.

Při výběru kuchyňské desky zároveň nesmíme zapomínat na rozdělení kuchyně na zóny. Pokud pořizujete novou desku a rozmístění kuchyně Vám nevyhovuje a není tak praktické, jak byste si přáli, určitě stojí za to zvážit, jestli si pracovní plochu nerozvrhnout jinak. Přece jenom, desku stejně musíme nechat na míru vyřezat na dřez a sklokeramickou desku, tudíž při koupi máme volné pole působnosti, a byla by škoda nevyužít možnost změny a třeba pokud nám nevyhovuje poloha dřezu, bylo by dobré ho přesunout jinam.