Klobásky či uzené jsou nejlepší z domácí udírny

Myslím, že nikoho nepřekvapí fakt, že my, Češi, jsme prostě „klobáskový národ“. No řekněte sami, kolikrát si třeba jen tak na chuť nakrájíte ty voňavé slané kolečka na talíř a uzobáváte? Není se za co stydět, dělá to tak spousta lidí. Uzeninami často hostíme i návštěvy, protože víme, že se tím prostě zavděčíme.

A ještě když se pochlubíme, že jsou domácí výroby! Jistě sklidíme vlnu úspěchu! Proto v poslední době přibývá domácích udíren, ve kterých se tento „zázrak zrození“ vynikajících uzenin děje. Protože klobásky či jiné uzeniny, které se dají koupit v obchodě se této chuti rozhodně ani zdaleka nepřibližují, to mi dá jistě každý za pravdu.

Jak si můžete takovou udírnu pořídit?

Tak nejjednodušší způsob je samozřejmě takovou hotovou udírnu koupit v celku. Nicméně je mezi námi spousta domácích kutilů, kteří si udírny rádi stavějí svépomocí. Takovou udírnu si potom můžete doma postavit z dílů.

Z jakého materiálu se udírny staví?

  • nerez – nerez se využívá spíše jako designový typ materiálu
  • dřevo – spousta domácích „udičů“ tvrdí, že dřevo dodá konečnému výsledku tu správnou vůni, proto je to také oblíbený typ materiálu při výstavbě udírny
  • cihly – nejčastěji používaný typ materiálu, jelikož cihly jsou nejbytelnějším stavebním materiálem, proto je při stavbě udírny tak často vyhledáván

Jaké je využití udírny?

Dnes už se vyrábí i tzv. udírny kombinované či multifunkční, kdy prostor udírny neslouží pouze pro samotné uzení, ale můžeme v něm využít například i gril, nebo přistavit pec na pizzu. Škála možností využití je v dnešní době pestrá. Nejlépe je si prostě udírnu postavit sám a přizpůsobit ji zcela Vašim požadavkům a přáním.

Chcete si postavit udírnu svépomocí? Žádný problém!

Nejčastěji se v našich domácnostech staví tzv. „skříňová“ udírna. Tu můžeme postavit z jakéhokoli materiálu – a jak již bylo zmíněno, je možno ji kombinovat s grilem, krbem či pecí. Z udírny tak nakonec vznikne taková zahradní kuchyně, kterou Vám budou sousedé určitě závidět a díky které se k Vám budu návštěvy vždycky rády vracet.

Tip: Plánujete vlastní projekt? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Jak se stavbou udírny začít?

  • Jako první je třeba vybrat vhodný prostor, kam udírnu umístíte. Musíte vzít v potaz fakt, kam poletí kouř, aby třeba neobtěžoval sousedy a Vaše sousedské vztahy se tím nenarušily, což se klidně může stát.
  • Když máte místo konečně vybráno, můžete začít s pokládáním základů či uložené základní desky. Na základy se nejčastěji využívá beton, aby byla udírna dostatečně stabilní.

Co všechno musí udírna obsahovat?

Domácí udírna se prakticky dělí na 4 základní části:

  1. ohniště
  2. kouřovod
  3. udící skříň
  4. komín
  • Ohniště
    • Mělo by být umístěno pod skříň a rozměrově musí být menší. Uvnitř ohniště musíte umístit rošt a popelník, který bude vysunovací, aby Vám usnadnil vysypávání nashromážděného popela.
    • Musí být obloženo kvalitním šamotovým obkladem, stejně jako v kamnech.
    • Dvířka ohniště musí být snadno manipulovatelná a nejlépe dvoje. Jedny uzpůsobeny pro přikládání, druhá umožňující vybírání popela. Čím výš dvířka situujeme, tím více budou ochlazovat kouř. Níže položené naopak budou zvyšovat intenzitu ohně.
  • Kouřovod
    • Jedná se o důležitý spoj udící skříně s ohništěm. Můžete ho buď vyzdít, nebo zakoupit v celku a jen připevnit ke kamnům.
    • U instalace kouřovodu je nejnutnější myslet na jeho sklon, aby mohl být kouř bez problémů odváděn do skříně.
    • Doporučená délka kouřovodu je zhruba 2 metry.
    • Je možno kouřovod umístit také do země, ten by ale měl být značně delší, zhruba 4 metry.
  • Udící skříň
    • Udící skříň je něco jako srdce celé udírny. Zde se všechny ty zázraky odehrávají. Proto byste měli vhodně zvolit její rozměr podle toho, kolik masa či jiných surovin v ní budete připravovat. Nejčastější rozměr je 90x90cm, nicméně pokud se řadíte mezi velké milovníky masa, určitě si můžete udírnu postavit i větší. Záleží tedy pouze na Vás.
    • Musí být vždy položena výše než ohniště z toho důvodu, aby do ní mohl být napojen kouřovod ve správném sklonu.
    • Je třeba dovnitř skříně umístit mříž pro rozptylování kouře po prostoru celé udírny, aby byly Vaše suroviny rovnoměrně tepelně zpracované.
    • Nad mříží by měla být umístěna síť pro zachycení odpadajících kusů uzených surovin, proto by měla také být snadno vyjmutelná.
    • Na samotný strop skříně musíme umístit zařízení, na které umístíme suroviny – nejčastěji to bývají třeba háčky. Musí to být ale pevně umístěno, aby nedošlo k upadnutí a znehodnocení uzených surovin.
    • Ve skříni musí být také umístěn teploměr, abyste měli teplotu uvnitř skříně neustále kontrolovanou.
  • Komín
    • Komín je situován tak, aby z něj mohl odcházet kouř, samozřejmě.
    • Může být vytvořen z obyčejné roury či zakoupit přímo komínový vývod pro udírny.
    • Je dobré opatřit k němu také ovladatelnou záklopku, kterou je možno regulovat obsah kouře ve skříni.

Domácí udírna je skvělý společník při návštěvách Vašich známých, obzvláště v letních měsících, kdy za vůně uzeného masa můžete posedět a strávit příjemné chvíle. Komu by se to nelíbilo?

Nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Obecná poptávka

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů