Home Zahrada Příslušenství Klobásky či uzené jsou nejlepší z domácí udírny

Klobásky či uzené jsou nejlepší z domácí udírny

0

Myslím, že nikoho nepřekvapí fakt, že my, Češi, jsme prostě „klobáskový národ“. No řekněte sami, kolikrát si třeba jen tak na chuť nakrájíte ty voňavé slané kolečka na talíř a uzobáváte? Není se za co stydět, dělá to tak spousta lidí. Uzeninami často hostíme i návštěvy, protože víme, že se tím prostě zavděčíme.

A ještě když se pochlubíme, že jsou domácí výroby! Jistě sklidíme vlnu úspěchu! Proto v poslední době přibývá domácích udíren, ve kterých se tento „zázrak zrození“ vynikajících uzenin děje. Protože klobásky či jiné uzeniny, které se dají koupit v obchodě se této chuti rozhodně ani zdaleka nepřibližují, to mi dá jistě každý za pravdu.

Jak si můžete takovou udírnu pořídit?

Tak nejjednodušší způsob je samozřejmě takovou hotovou udírnu koupit v celku. Nicméně je mezi námi spousta domácích kutilů, kteří si udírny rádi stavějí svépomocí. Takovou udírnu si potom můžete doma postavit z dílů.

Z jakého materiálu se udírny staví?

  • nerez – nerez se využívá spíše jako designový typ materiálu
  • dřevo – spousta domácích „udičů“ tvrdí, že dřevo dodá konečnému výsledku tu správnou vůni, proto je to také oblíbený typ materiálu při výstavbě udírny
  • cihly – nejčastěji používaný typ materiálu, jelikož cihly jsou nejbytelnějším stavebním materiálem, proto je při stavbě udírny tak často vyhledáván

Jaké je využití udírny?

Dnes už se vyrábí i tzv. udírny kombinované či multifunkční, kdy prostor udírny neslouží pouze pro samotné uzení, ale můžeme v něm využít například i gril, nebo přistavit pec na pizzu. Škála možností využití je v dnešní době pestrá. Nejlépe je si prostě udírnu postavit sám a přizpůsobit ji zcela Vašim požadavkům a přáním.

Chcete si postavit udírnu svépomocí? Žádný problém!

Nejčastěji se v našich domácnostech staví tzv. „skříňová“ udírna. Tu můžeme postavit z jakéhokoli materiálu – a jak již bylo zmíněno, je možno ji kombinovat s grilem, krbem či pecí. Z udírny tak nakonec vznikne taková zahradní kuchyně, kterou Vám budou sousedé určitě závidět a díky které se k Vám budu návštěvy vždycky rády vracet.

Jak se stavbou udírny začít?

  • Jako první je třeba vybrat vhodný prostor, kam udírnu umístíte. Musíte vzít v potaz fakt, kam poletí kouř, aby třeba neobtěžoval sousedy a Vaše sousedské vztahy se tím nenarušily, což se klidně může stát.
  • Když máte místo konečně vybráno, můžete začít s pokládáním základů či uložené základní desky. Na základy se nejčastěji využívá beton, aby byla udírna dostatečně stabilní.

Co všechno musí udírna obsahovat?

Domácí udírna se prakticky dělí na 4 základní části:

  1. ohniště
  2. kouřovod
  3. udící skříň
  4. komín

 

  • Ohniště
    • Mělo by být umístěno pod skříň a rozměrově musí být menší. Uvnitř ohniště musíte umístit rošt a popelník, který bude vysunovací, aby Vám usnadnil vysypávání nashromážděného popela.
    • Musí být obloženo kvalitním šamotovým obkladem, stejně jako v kamnech.
    • Dvířka ohniště musí být snadno manipulovatelná a nejlépe dvoje. Jedny uzpůsobeny pro přikládání, druhá umožňující vybírání popela. Čím výš dvířka situujeme, tím více budou ochlazovat kouř. Níže položené naopak budou zvyšovat intenzitu ohně.

 

  • Kouřovod
    • Jedná se o důležitý spoj udící skříně s ohništěm. Můžete ho buď vyzdít, nebo zakoupit v celku a jen připevnit ke kamnům.
    • U instalace kouřovodu je nejnutnější myslet na jeho sklon, aby mohl být kouř bez problémů odváděn do skříně.
    • Doporučená délka kouřovodu je zhruba 2 metry.
    • Je možno kouřovod umístit také do země, ten by ale měl být značně delší, zhruba 4 metry.

 

  • Udící skříň
    • Udící skříň je něco jako srdce celé udírny. Zde se všechny ty zázraky odehrávají. Proto byste měli vhodně zvolit její rozměr podle toho, kolik masa či jiných surovin v ní budete připravovat. Nejčastější rozměr je 90x90cm, nicméně pokud se řadíte mezi velké milovníky masa, určitě si můžete udírnu postavit i větší. Záleží tedy pouze na Vás.
    • Musí být vždy položena výše než ohniště z toho důvodu, aby do ní mohl být napojen kouřovod ve správném sklonu.
    • Je třeba dovnitř skříně umístit mříž pro rozptylování kouře po prostoru celé udírny, aby byly Vaše suroviny rovnoměrně tepelně zpracované.
    • Nad mříží by měla být umístěna síť pro zachycení odpadajících kusů uzených surovin, proto by měla také být snadno vyjmutelná.
    • Na samotný strop skříně musíme umístit zařízení, na které umístíme suroviny – nejčastěji to bývají třeba háčky. Musí to být ale pevně umístěno, aby nedošlo k upadnutí a znehodnocení uzených surovin.
    • Ve skříni musí být také umístěn teploměr, abyste měli teplotu uvnitř skříně neustále kontrolovanou.

 

  • Komín
    • Komín je situován tak, aby z něj mohl odcházet kouř, samozřejmě.
    • Může být vytvořen z obyčejné roury či zakoupit přímo komínový vývod pro udírny.
    • Je dobré opatřit k němu také ovladatelnou záklopku, kterou je možno regulovat obsah kouře ve skříni.

Domácí udírna je skvělý společník při návštěvách Vašich známých, obzvláště v letních měsících, kdy za vůně uzeného masa můžete posedět a strávit příjemné chvíle. Komu by se to nelíbilo?