Home Bydlení Vyberte správnou podlahu do kuchyně – poradíme vám jak!

Vyberte správnou podlahu do kuchyně – poradíme vám jak! 8.0

0

Volba podlahové krytiny není pouze otázkou vzhledu, každá místnost má svá specifika, která je třeba zohlednit, abychom byli s podlahou spokojeni a dlouho vydržela.

Ideální podlaha do kuchyně by měla mít několik základních vlastností:

  • Odolná vůči mechanickému poškození

Kuchyň je velmi vytížená místnost, kde trávíme čas denně, hrozí zde poškrábání, pád předmětů, mnohdy i ostrých, a pokud máme děti, trpí podlaha jejich ne vždy šetrnými hrami. Měla by vydržet běžný posun židlí a dalšího nábytku, který není fixní, i když samozřejmě je vhodné opatřit jej filcovými podložkami, abychom podlahu šetřili.

  • Voděodolná

Mít v místnosti, kde se připravuje jídlo a myje nádobí, podlahu, která nesnese kontakt s vodou, je nerozum. Naopak, bez potíží by měla snášet i trochu delší expozici vody. Lepší než plovoucí podlaha, pokud ji tedy neošetříme speciální voděodolnou vrstvou, je vinyl nebo PVC.

  • Snadno udržovatelná

Podlaha v kuchyni se snadno ušpiní, mnohdy se dostane do kontaktu s vodou a nechybí ani chlupy domácích mazlíčků. Je třeba, aby šla během chvíle uvést do pořádku, nejlépe jednoduchým setřením hadrem. Proto není nejvhodnější podlahou koberec.

Jaká je tedy vhodná podlaha do prostoru kuchyně?

Každá podlaha má své přednosti a své nedostatky, proto musíte být při výběru rozvážní. Vybírat můžete z několika typů podlah:

  • Vinylová podlaha
  • Podlaha z měkčeného PVC
  • Marmoleum
  • Keramická dlažba
  • Dřevěná podlaha
  • Korková podlaha
  • Laminátová podlaha

Vinylová podlaha do kuchyně

K nejvhodnějším materiálům patří vinyl, který splňuje všechny uvedené požadavky. K jeho přednostem patří tvrdost, pevnost a pružnost. Při pádu předmětu tak nehrozí k prasknutí nebo odštípnutí části podlahy, pružnost materiálu také zaručí měkčí a teplejší došlap na boso.

Vinylová podlaha nevyžaduje speciální údržbu, stačí pouze setřít a používat běžné čistící prostředky. Pokládka vinylové podlahy je velmi jednoduchá a rychlá. Na výběr máte z široké škály barev a dekorů, které nahradí dřevo, kámen, mramor, kov i korek. Dlaždice jsou dodávaný v několik rozměrech.

Nevýhodou vinylu je teplotní roztažnost materiálu. Při nevhodném návrhu a výběru materiálu se může stát, že se jednotlivé dlaždice budou natahovat a smršťovat a na podlaze se objeví nežádoucí viditelné spáry. K tomu problému dochází zejména u podlah s lepenými vinylovými dlaždicemi s podlahovým topením, v blízkosti radiátorů, nebo tam, kde často dopadají sluneční paprsky.

Měkčené PVC jako podlahová krytina do kuchyně

Měkčené PVC, nebo-li poly-vinyl-chlorid je obdobný materiál jako vinyl. Stejně jako u vinylové podlahy se jedná o materiál odolný, pevný a pružný, s dlouhou životností a snadnou údržbou. Nejčastěji je dodáván v rolích o šířce 1,5; 2; 3; 4 m. Stejně jako vinylové podlahy, tak měkčené podlahy disponují širokou škálou vzorů a barev a dokáží tak nahradit kámen, dřevo nebo korek.

Marmoleum

Marmoleum je v podstatě jiný název pro linoleum. Mnozí lidé si pletou linoleum s PVC nebo vinylovou podlahou, avšak linoleum (marmoleum) je čistě přírodní materiál, který se vyrábí z korkové drtě, lněného oleje a přírodní pryskyřice.

Mezi jeho vlastnosti patří zejména snadná údržba, odolnost, přijatelná cena a ekologičnost. Výrobci udávají jeho životnost 30 – 50 let. Marmoleum je vhodné pro alergiky díky svým bakteriostatickým vlastnostem. Navíc dobře izoluje a je příjemné na dotek. Marmoleum je dodáváno obdobně jako vinyl buď v rolích nebo v dlaždicích a jeho pokládka je velmi jednoduchá. Na výběr máte z nepřeberného množství barev a vzorů.

Keramická dlažba do kuchyně

Tradiční volbou je dlažba. U té pozor, pokud nám na ni spadne těžký předmět, může se poškodit, kousek odštípnout nebo prasknout. Keramická dlažba je sice pevná a tvrdá, ale také křehká. Tvrdost může být její nevýhoda v případě delšího stání nebo chůze na boso. Absolutně nepružný povrch může způsobit otlačeniny. S kročejovou neprůzvučností na tom keramická dlažba není úplně nejlépe. Vzhledem k akustickým vlastnostem materiálu dochází při chůzi v podpadcích nebo při pádu předmětů k daleko většímu hluku než u vinylové nebo korkové podlahy.

Co se estetického hlediska týká, keramická dlažba se neobejde beze spár. Ty mohou po čase zčernat nebo se zde může usadit plíseň a máte zaděláno na problém. S tímto faktem ostatní podlahové krytiny problém nemají.

Někomu může vadit to, že působí studeně. Pokud ale máte v kuchyni podlahové topení, je keramická dlažba se svou tepelnou vodivostí, jedna z lepších voleb.

Při nákupu se vyvarujte příliš kluzkým dlaždicím. Při chůzi v ponožkách nebo na mokré podlaze dojde lehce k uklouznutí a můžete si způsobit nepříjemný úraz (jak vybrat a položit keramickou dlažbu).

 

Dřevěná podlaha v kuchyni? Může být…

Díky možnost speciálního ošetření se v kuchyni nemusíme vyhýbat ani tradiční dřevěné podlaze. Nevýhodou dřevěné podlahy v kuchyni je náchylnost na poškození vlivem pádu ostrých předmětů. Ovšem výhodou naopak je, že když se povrch poškodí, většinou to jejímu vzhledu tolik neuškodí. Další výhodou, která úzce souvisí s náchylností na poškození dřeva, je jeho poměrně snadná opravitelnost. Větší oděrky nebo odštípnuté kusy se dají opravit různými kity určenými k zakrytí kosmetický vad dřevěného nábytku nebo podlahy.

O dřevo je ale nutné se starat, pouze jej občas vytřít opravdu nestačí. Pro ošetření dřeva je na trhu řada výrobků, jako jsou vosky a oleje, které prodlužují životnost dřevěné podlahy a vrací ji její původní přirozenou krásu. Sám výrobce nebo zhotovitel podlahy by vám měl ohledně údržby podlahy v kuchyni poradit a doporučit správnou metodu ošetření.

Dřevo, jakožto přírodní materiál, nabídne krásnou přirozenou kresbu dřeva. Mimo jiné je dřevo materiál teplý, tudíž při chůzi na boso nestudí.

Pro podlahu do kuchyně můžete vybírat z mnoha barevných tónů, které se budou hodit právě do vaší kuchyně. Ze vzorů máte na výběr ze základních parket do “stromečku”, širokých prken ale i úzkých latěk, dřevěných vlysů a vícevrstvých dřevěných podlah.

Netradiční povrch – korek

Korková podlaha se vyznačuje obdobnými vlastnostmi jako podlaha dřevěná. Velkou výhodou korkové podlahy jsou tepelně technické vlastnosti materiálu, které zaručí tepelnou izolaci a také teplo při došlapu na boso. Jedná se o měkký materiál,což zajistí příjemný došlap. Měkkost materiál je však i jeho nevýhodou. Při dopadu ostrého předmětu se může podlaha poškodit. Pokud se povrch podlahové krytiny poškodí, je možné jej přebrousit a znovu přelakovat. Podlaha bude vypadat opět jako nová.

Pokud zvolíme korek, je lepší jej několikrát přelakovat, abychom předešli vsakování rozlité vody. V případě kvalitního nalakování nehrozí žádná degradace materiálu.

Korková podlaha se lepí na podklad nebo skládá na podklad se zámkovým spojem. Podkladem pro korkovou podlahu může být beton, anhydritový potěr, OSB deska nebo dřevovláknitá deska. Je důležité, aby byl podklad čistý a suchý.

Laminátová podlaha – další skvělá volba pro podlahu do kuchyně

Laminát se vyznačuje jeho odolností. Je odolný proti škrábancům, ošoupání od bot, pádu těžkých předmětů, posouvání nábytku, židlí a stolů, ale je ohnivzdorný. Stejně jako vinyl nebo PVC je vhodný pro podlahové topení a co se týká dotykové teploty, působí trochu chladněji běž vinyl, ale tepleji ež keramická dlažba. Nevyžaduje žádnou speciální péči, je tedy velmi jednoduchý na údržbu. Navíc je odolný proti UV záření, delší dobu si tedy zachová svojí barvu a nevybledne.

Plovoucí podlaha v kuchyni

plovoucí podlahou se v kuchyni sekáme poměrně často, ale ne vždy je to dobrá volba. Je tvořena dřevem nebo laminátem, což jsou sice materiály s dlouhou životností, ale složena je z malých dílů. Mezi nimi jsou spáry, do kterých se snadno dostanou nečistoty a voda, přičemž se nadají dobře vyčistit. Řešením může být přelakovat takovou podlahu vícevrstvým lakem pro větší voděodolnost. Levnější laminát nebývá příliš odolný vůči nárazům a poškrábání, když už se pro něj rozhodneme, je lepší laminát se středovou pevnou HDF deskou, který se pohybuje v poněkud jiné cenové relaci.

Vyhýbejte se nešvarům

  1. Snažte se nevybírat vždy tu nejlevnější volbu, protože ta nejlevnější volba může být mnohdy tou nejdražší. Levné lamináty se mohou při styku s vodou začít kroutit.
  2. V případě, že zvolíte keramickou dlažbu do kuchyně, vyhýbejte se kluzkým dlaždicím.
  3.  Keramická dlažba se neobejde beze spár. Ty jsou doslova lapačem nečistot a mnohdy plísní. Vyvarujte se bílým a jiným světlým spárám, na kterých půjde velmi brzo vidět nečistota.
  4. Máte-li podlahové topení, ujistěte se, že vybraná podlahová krytina je vhodná pro toto použití. Ne každý materiál je pro podlahové topení vhodný. Více se dočtete v článku Vlastnosti a typy plovoucích podlah.

Cena podlahových krytin vhodných do kuchyně

Níže jsou uvedeny ceny jednotlivých podlahových krytin. Jedná se pouze o cenu za materiál. Cena jednotlivých podlahových krytin se odvíjí od velikosti a tvaru dlaždice, vzoru, barvy a jiných povrchových úprav. Nelze tedy jednoznačně říci, která podlahová krytina je nejdražší, ovšem nejlevnější podlahou je podlaha z PVC, kterou pořídíte od 150 Kč/m2 a pokládka stojí cca 130 – 200 Kč/m2.

Podlaha do kuchyně – cena:

Vinylová podlaha – 250 – 1400 Kč/m2

PVC podlaha  – 150 – 400 Kč/m2

Marmoleum – 600 – 800 Kč/m2

Keramická dlažba – 150 – 1200 Kč/m2

Dřevěná podlaha – 200 – 800 Kč/m2

Korková podlaha – 500 – 1800 Kč/m2

Pokládka laminátové, vinylové, korkové a marmoleové podlahové krytiny stojí, v závislosti na složitosti, okolo 130 – 200 Kč/m2. Pokládka dřevěné podlahy stojí 220 Kč/m2, pokládka parket a vlysů cca 240 Kč/m2 a pokládka keramické dlažby 300 – 400 Kč včetně spárování dlažby.

Podlaha do kuchyně – inspirace

Plánujete podlahu do kuchyně a nevíte, co si vybrat. Podívejte se do galerie kuchyňských podlah a vyberte si tu pravou!

 

Zdroj:

Titulní obrázek: www.flickr.com